Personal update: career change

In mijn vorige artikel schreef ik dat ik al een tijdje niet gelukkig was op mijn werk. Inmiddels ruim een maand, een hele boel positieve reacties en goede gesprekken verder kan ik zeggen dat dit misschien wel de beste maand ever is geweest. Niet dat ik zoveel bijzonders heb gedaan, eigenlijk maar één ding. Ik heb een hele belangrijke beslissing genomen. Een beslissing die het komende jaar, en hopelijk nog vele jaren, mijn leven positief gaat veranderen.

Een andere baan?

Nadat ik het artikel op papier had gezet realiseerde ik me dat ik niets te verliezen had. Ik kan toch alvast solliciteren, ik hoef de baan niet te nemen. Ik hoef toch niet ineens mijn hele leven overhoop te gooien? Dat kan ook in fases.
Ik bedacht me dat het best eens mogelijk zou moeten zijn om deeltijd een andere baan te zoeken. Een baan in de mode. En naar verloop van tijd, mocht het bevallen, een volledige overstap maken.

Solliciteren:

Ik heb een kop thee gezet, mijn laptop gepakt en mijn cv geschreven. Daarna ben ik gaan zoeken naar banen die me leuk zouden lijken. Van Visual Merchandiser, tot medewerker bij een reclame bureau. Ik heb geprobeerd zo origineel mogelijke sollicitatiebrieven te schrijven. Brieven waarin ik mijn sterke eigenschappen benadrukte zodat het niet onbelangrijke detail, het ontbreken van werkervaring, niet zo zou opvallen. Ik heb op verschillende functies gesolliciteerd.

Afgewezen worden:

Dit resulteerde in een stroom van afwijzingen. “Helaas hebben wij op dit moment niemand nodig”, “Bedankt voor uw leuke brief, maar we hebben mensen uitgenodigd die wél werkervaring hebben”. Pffff.
Gelukkig ging het niet overal zo. Ik ben twee keer gebeld voor een telefonische intake,  zonder resultaat. Ik werd uitgenodigd voor een gesprek en een paar dagen later ook weer afgebeld; “functie reeds vergeven”. Ik baalde en mijn moed zakte weer terug naar waar hij de afgelopen jaren gezeten had. Natuurlijk wist ik wel dat het vinden van een nieuwe baan niet vanzelf zou gaan. Maar ik had op iets meer gehoopt.

Geen werkervaring:

Ik wil de handdoek al bijna in de ring gooien. Zie je wel, het gaat toch nooit lukken. Ik ga nooit een andere baan vinden. Die stomme werkervaring! Waarom vertrouwen mensen er niet op dat ik met mijn HBO opleiding geen ervaring nodig heb? Ik weet zeker dat ik snel dingen oppik en niet zomaar opgeef. Geef me de kans en ik bewijs het. Blijkbaar is dat voor veel werkgevers niet genoeg.

Opleiding volgen:

Maar er is natuurlijk nog een manier om kennis en ervaring op te doen. Studeren. Ik heb het al even overwogen, maar bedacht dat het beter zou zijn om werkervaring op te doen. Natuurlijk ook om het feit dat je dan geld blijft verdienen. Die veilige financiële haven waar ik in mijn vorige artikel al over schreef.
Ik zoek naar opleidingen die passen bij mijn interesse. Ik vind er verschillende, voltijd en deeltijd. Voltijd is voor mij geen optie, om nog maar even terug te komen op die veilige haven. Maar deeltijd misschien wel.
Bijna alle deeltijdstudies bevinden zich in en rond Amsterdam. Niet handig als je in het zuiden woont. Probeer maar eens naar Amsterdam te komen in de avonduren. Het lukt me na 21:00 uur niet eens meer om thuis te komen met het OV.

B Academy:

En dan vind ik B Academy. Ik had de naam al weleens bij  enkele vloggers voorbij horen komen. B academy zit tegenwoordig niet alleen in Amsterdam maar ook in Eindhoven. Kijk, dat maakt dingen een stuk gemakkelijker. En ze bieden éénjarige studies. Dat lijkt me interessant, maar tegelijkertijd ben ik sceptisch. Ik zie mezelf al zitten tussen allemaal veel te jonge, knappe, modebewuste meiden. Daar zou ik me als oma van 31 niet thuisvoelen. Toch schrijf ik me in voor de info-avond. Kijken kan geen kwaad.

Na een enorm hectische dag op het werk en met vrij negatieve verwachtingen stap ik doodmoe in de auto. Ik overweeg om maar gewoon naar huis te rijden en het hele studie gebeuren te vergeten. Maar ik bedenk me dat ik niets te verliezen heb. Ik rijd weg met het idee even  hoi te zeggen en na 5 minuten bevestigd te krijgen wat ik al dacht; ik zou daar totaal niet passen. Niets was minder waar.

Onverwacht:

Ik parkeer de auto, moet belachelijk veel parkeerkosten betalen en loop naar het gebouw waar B academy zich bevind. Ik probeer de deur. Op slot. “Zie je wel, ze zijn al bezig, ik mag niet meer binnen.” denk ik terwijl ik op mijn horloge kijk en zie dat ik 10 minuten te vroeg ben. Ik loop om het gebouw heen en ontdek een glazenachterdeur waardoor ik andere mensen zie zitten. Ah, hier moet ik wezen.
Binnen wordt ik vriendelijk welkom geheten, krijg een glaasje water en neem plaats aan tafel. Er zijn al wat andere mensen binnen die compleet niet voldoen aan mijn verwachting. Enigszins verbaasd constateer ik dat ze van mijn leeftijd zijn, althans, ze zijn niet allemaal piepjong. Dat is fijn.
Anouk Goudsmit, oprichtster van de opleiding, heet ons welkom en start de avond. Na ongeveer 10 minuten splitsen we de verschillende studierichtingen op en is er tijd voor individuele gesprekken.
Lianne schuift bij me aan en ik heb een goed gesprek met haar. Ook zij is de opleiding pas later begonnen en heeft sindsdien een flinke carrière verandering ondergaan. Haar situatie sluit precies aan bij die van mij en ze kan me heel goed vertellen wat ik kan verwachten en hoe de opleiding te combineren valt met mijn huidige werk.

Mode & Media Styling:

Na 45 minuten zit ik weer in de auto en ben enorm enthousiast. Misschien is dit wel precies wat ik nodig heb! Ik bel mijn moeder om mijn enthousiasme te delen. Eenmaal thuis neem ik alle opties nog eens goed door en besluit ik op mijn werk te vragen of het mogelijk is dat ik 2 dagen kan studeren en de andere 3 dagen kan blijven werken. Dit betekent deeltijdontslag nemen, maar met een inkomen van 60% redden we ons het komende jaar ook wel.
De daarop volgende week gaat alles heel snel. Ik krijg op mijn werk te horen dat ik de studiedagen kan combineren, neem deeltijd ontslag en meld me aan bij B academy voor de jaaropleiding Mode & Media Styling.

Nu kan het avontuur beginnen…

Een reactie op “Personal update: career change

  1. Heel knap dat je de keuze hebt gemaakt! Ik heb ook een styling opleiding gedaan – als je het leuk vindt is het heel tof om er zoveel mee bezig te zijn! Het is zeker niet makkelijk, maar (hopelijk) de moeite waard 🙂 Succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s