Confessions of a shopaholic: how to save money

save money

Houd jij ook een stuk maand over aan het eind van je geld? Ik weet hoe het voelt. Voor je het weet is je geld op en de maand nog niet om. En net op dat moment gebeurt er iets onverwachts waardoor je in de problemen komt.

Balans tussen sparen en uitgeven:
Het blijft een eeuwige strijd. De balans vinden tussen leuke dingen doen en sparen voor grote uitgaven. Te vechten tegen de impuls van het nu-willen-hebben. Het is te gemakkelijk om je gespaarde centen terug te schrijven naar je lopende rekening. Daar zouden ze iets op moeten bedenken.

What goes up must come down:
Herkenbaar? Je hebt net geld overgeschreven naar je spaarrekening. Vervolgens loop je tegen dat ene item aan waar je ab-so-luut niet zonder kunt. Een paar, totaal overbodige, nieuwe schoenen, een leuke broek (die je niet nodig had) en dan ook nog de perfecte jas waarnaar je al tijden op zoek was. De verleiding wint het van je verstand en voor je het weet loop je de deur uit met een paar goedgevulde tassen. Wat een heerlijk gevoel om zo over straat te lopen. Net als Carrie uit Sex and the City! Je zelfbeeld groeit en je bankrekening slinkt met rasse schreden.

Het schrikmoment:
Eenmaal thuis zie je in dat je je hebt laten meeslepen in het Carrie-moment en veel meer hebt uitgegeven dan de bedoeling was. Je neemt jezelf voor om dit niet nog eens te laten gebeuren. Volgende maand op fashionrantsoen. Geen onnodige uitgaven, alleen het broodnodige.

Stel jezelf een doel:
“Ik vind het moeilijk om te sparen als ik niet weet waar ik het geld voor nodig ga hebben.”
Sommige mensen begrijpen echt niet hoe dat kan. “Je spaart toch gewoon geld en dan zie je daarna wel voor welk doel je het gebruikt?” Wat fijn, maar bij mij werkt het niet zo. Ik heb een doel nodig.
Iets waar je naartoe kan werken, waaraan je kunt denken als je op het punt staat geld uit te geven. Op die manier weerhoud je jezelf van de bevrediging op korte termijn en houd je zicht op het grotere doel.

Maak een spaarplan:
Een overzicht maken van inkomsten en uitgaven (vaste kosten) geeft een helder inzicht in hoeveel je daadwerkelijk te besteden hebt. Hoe meer inzicht je hebt in je uitgaven hoe beter je in de hand houdt wat je ermee doet.  Stel jezelf een reëel doel werk daar naartoe. Ga dus geen €200 sparen als je maar €500 te besteden hebt, want dan zul je niet uitkomen. Houd er dus ook rekening mee dat het tijd kost voordat je een bepaald bedrag bij elkaar hebt gespaard. Misschien vind je tegen die tijd wel dat je het geld beter aan iets anders kunt besteden.
Een pinpas of creditcard zijn de grootste vijand. Je ziet pas achteraf hoeveel je daadwerkelijk hebt uitgegeven. Bij cash geld kun je duidelijker zien hoeveel je te besteden hebt en op = op.

Geld sparen is niet moeilijk:
Het schatten van een budget kan lastig zijn. Misschien denk je op voorhand uit te komen met een bepaald bedrag, maar blijkt achteraf veel meer, of als je geluk hebt, minder te zijn. Gaandeweg zul je misschien je budget moeten bijstellen.

Meet je voortgang:
Met de tijd zal je minder last krijgen van shopdrang. Als je jezelf reële doelen hebt gesteld zal je ook merken dat je prima uitkomt met je geld. Je zult misschien niet meer zoveel shoppen, maar je zult zien dat je niets mist. En de belangrijke dingen die er wel toe doen, zoals die vakantie naar New York die al jaren op je bucket list stond of een nieuwe auto, liggen binnen handbereik! Dat geeft een fantastisch gevoel. Niet meer dromen, maar verwezenlijken! 

Maak er een sport van:
Geld is er om uit te geven, maar doe het verstandig. Met het juiste doel voor ogen bereik je dingen veel sneller. Wellicht maak je in het vliegtuig naar New York al plannen voor een volgend spaarproject, zoals een wereldreis.

Wat is jouw doel?

Een reactie op “Confessions of a shopaholic: how to save money

  1. Ik heb met mezelf een doel afgesproken dat ik mezelf eerst vier weken lang moet bewijzen in de sportschool en hardlopen voordat ik weer nieuwe schoenen mag aanschaffen.. Het helpt! Hahaha.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s