The ugly truth: update 2

IMG_5885

The ugly truth is tegenwoordig een stuk minder ugly. Ik schrijf dit bericht nu 5 maanden na de start van mijn health challenge. Ik weeg inmiddels ruim 10kg minder dan toen ik begon! Ik blik terug op de afgelopen maanden.

In september had ik vreselijke ruzie met mijn weegschaal. Een iets te onverschillige leefwijze en mijn drang naar zoettigheid waren daarvan de oorzaak. Mijn longontsteking en 4 weken gedwongen thuiszitten maakte de situatie er niet beter op. Na mijn herstel heb ik een heerlijke zomer gehad met de mooiste reis die ik tot nu toe heb gemaakt. Maar ook in Ierland lag de verleiding volop op de loer en kon ik maar moeilijk weerstaan. Eenmaal thuis stapte ik na een lange tijd weer eens op de weegschaal. Ik wist al wel dat het resultaat niet naar mijn zin zou zijn, maar dat het zo erg was… ik schrok me een ongeluk.

Ik nam een wijs besluit en ging mijn eetgedrag in de gaten houden. Dat deed ik door in kaart te brengen wat ik at en ook hoeveel. Ik gebruikte (en gebruik nog steeds) daarvoor de app MyFitnessPal. Ook zocht ik naar gerechten waarin een geringe hoeveelheid vet zat. Ik dacht dat die zoektocht weinig resultaat zou opleveren, maar niets was minder waar! Op de website van AH vind je in een handomdraai gerechten die aan deze eis voldoen. Ik stopte met snoepen. Na een week vond ik het helemaal niet meer moeilijk om snoepgoed te laten liggen.

Meer bewegen stond ook op mijn lijstje. Dus kocht ik een polsbandje van Jawbone (UP2) die mijn stappen kon tellen en mijn slaap kon registreren. Dit heeft me enorm geholpen om meer inzicht te krijgen in mijn bewegingspatroon. Het stimuleerde me ook om extra te bewegen wanneer ik niet tevreden was met het aantal stappen die ik zetten op een dag.
Inmiddels ben ik overgestapt op de Fitbit Charge HR. Dit bandje meet niet alleen mijn stappen en slaap maar ook mijn hartslag. Zo kun je iets gedetailleerder in kaart brengen hoeveel calorieën je verbrandt. Ik heb er elke dag plezier van.

Ik had nooit gedacht dat ik in een relatief korte tijd meer dan 10 kilo zou afvallen. Maar wat ik het fijnste vond? Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik op ‘dieet’ was. Ik heb nooit honger gehad. Ik heb ongezond, of vet voedsel vervangen voor een gezonder alternatief. Ik ben minder gaan snoepen en meer gaan bewegen. Mijn vriend deed met me mee, wat ook erg fijn was. Gedeelde smart is halve smart.

Ik zit nu vele malen beter in mijn vel en krijg veel complimenten over mijn gewichtsverlies. Omdat ik geen rare crash diëten heb gevolg kan ik deze manier van leven ook makkelijk volhouden. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik mijn huidige gewicht vast moet kunnen houden. En misschien nog wel wat kilootjes meer kwijt kan raken. We zullen zien!

Denk je nu je dit leest dat dit ook wel iets voor jou zou kunnen zijn. Vraag maar raak! Ik geef graag tips over hoe ik het heb aangepakt.

The ugly truth gets a little less ugly day by day. I’m 5 months in on my health challenge. I lost 10kg since then. Today I’m looking back on the journey.

In September my scale and i didn’t get along very well. I blame my unhealthy lifestyle. I’m a sweet tooth and just couldn’t resist the every day temptations. I caught pneumonia and had to stay in for 4 weeks, that didn’t help. When I get bored I tend to eat everything I can get my hands on. After my recovery i had a great holiday in Ireland. But the temptations followed me everywhere. When I got home I stepped on the scale after quite some time. I knew I wouldn’t like my weight, but I didn’t think it would be that bad! 

I started logging my food intake using MyFitnessPal. I not only tracked what I ate, but how much of it as wel. I searched for low fat recipes to replace some of my regulars. I thought that would be difficult but it wasn’t. The Dutch supermarket chain Albert Heijn has tons of recipes online that are low fat but still tasty. I stopped munching whenever i felt like it. After a week i didn’t feel the need for it anymore. 

I bought a Jawbone Up2 activity tracker. I started exercising on a regular basis (I love to walk). It even motivated me to exercise more. I recently switched to the Fitbit Charge HR. Knowing my heart rate gave me even more insight in my daily calorie consumption. I still use it every day.

I never thought I would lose over 10kg in such a short period of time. But what I love the most about it, is that I never felt I was on a diet. I never once felt hungry. I replaced unhealthy fat food with a healthier alternative, stopped munching and exercised more. My boy friend joined me, and together we lost quite some weight. Trouble shared is trouble halved.

I’m feeling so much better now and get loads of compliments on my weight loss. Because I didn’t use any crash diets I think I can easily maintain this weight and lifestyle. Maybe even lose some extra pounds. Time will tell.

Did my story inspire you? I would love to give you some tips. Just let me know. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s