Travel: 10 redenen waarom je naar Ierland moet

Bij de vraag “Waarheen ga jij op vakantie?” reageerde ik dit jaar enthousiast met “Ierland!”. Regent het daar niet veel? Tja, dat schijnt zo te zijn maar daar heb ik weinig last van gehad. Vandaag vertel ik je waarom je absoluut Ierland aan je vakantie wish-list toe moet voegen. Want ik ben verliefd…

5
Aran Islands – Inishmore

Het prachtige landschap/fotografie
Ik kan er niet over uit hoe prachtig het landschap is. Overal waar je kijkt heb je mooie vergezichten, ruige kusten, mooie heuvels, en die oneindige zee. Ik heb intens genoten van elke minuut die ik aan de kust heb doorgebracht. De zilte zeelucht, het zout op je lippen, de intens blauwe oceaan, de krijsende zeemeeuwen, het bootvaren (alhoewel dat behoorlijk misselijkmakend kan zijn), het beuken van de golven tegen de kliffen. Als je een natuurliefhebber bent dan móet je echt een keer een bezoek brengen aan dit mooie land. Zeker ook wanneer je van fotograferen houdt.
De fantastische mensen
Overal waar je komt maken mensen een praatje met je. Of je nu in de pub zit, aan het strand of gewoon op straat. Mensen zijn oprecht geïnteresseerd in je en waarom je een bezoek bracht aan hun mooie land. Wil je insider-tips over waar je moet wezen? Vraag het gewoon aan een local. Zij zijn meer dan bereid om je te helpen. Je zult wel even moeten wennen aan het accent waarmee ze spreken. Niet iedereen zal even duidelijk spreken, zeker niet met een paar pints Guinness achter de kiezen 😉

2

De muziek
Muziek is mijn leven, mensen die mij al langer volgen wete dat inmiddels wel. In Ierland, zeker in de zomer, heeft bijna elke pub muziek ’s avonds. Geen bandjes zoals wij ze kennen in Nederland maar kleine groepen locals die bij elkaar komen om muziek te maken. Niets wordt ingestudeerd, je gaat zitten en je speelt mee. Traditionele Ierse volksmuziek is prachtig om naar te luisteren. Meestal hoor je de volgende instrumenten: Fiddl (viool), thin whistle (kleine fluit), Bodrhan (een Ierse trommel), julian pipe (een soort doedelzak maar dan anders), en soms een kleine accordeon. Als je geluk hebt wordt er ook gezongen, maar wanneer de groep onversterkt speelt betekent dat dat het publiek wel moet willen luisteren.
Er wordt ook versterkt gespeeld maar meestal betreft dat een enkele persoon of een duo die muziek maken. Deze spelen dan meestal gitaar en spelen iets moderner repertoire.

7

Betaalbaar
Het ligt er een beetje aan op welke manier je door Ierland reist of het betaalbaar is, maar over het algemeen vind ik de prijzen erg meevallen. De B&B’s zijn gebonden aan door de overheid vastgestelde prijzen in het hoogseizoen, dus de prijzen variëren van €60 tot €80 per nacht voor een 2-pers kamer incl. ontbijt. Alleen in Dublin betaalden we €95.
Wanneer je in een pub gaat eten betaal je meestal niet meer dan €15,- voor een hoofdgerecht. De porties zijn royaal en dus heb je daar meer dan genoeg aan. Vaak hebben de pubs ook een ‘early bird menu’ die vaak van 17:00-19:00u lopen. Met een 3-gangen menu tussen de €15 en max €25. Wij hebben de fout één keer gemaakt om zo’n menu te bestellen en konden na het hoofdgerecht al niet meer. Probeer vooral in de middag een overheerlijke verse soep met huisgemaakt ‘soda bread’. Een heerlijk donker brood met een beetje kruiden erin. Echt supergezond en vullend.
De meeste bezienswaardigheden zijn gratis te bezoeken, anderen kosten tussen de €3 – €7 pp. Vaak betaal je dan voor het onderhoud van de site (het gebouw of het grondstuk) en een audio-visual tour. Wat geheel begrijpelijk is, vind ik.
Het huren van een auto was de duurste kostenpost. Voor 10 dagen betaalden wij rond de €650,- voor een middelgrote auto (vergelijkbaar met een Volkswagen Passat).

14
Cider wordt veel gedronken in Ierland. Ik vond het heerlijk!

Het klimaat
In de zomer heb je de minste kans op regen. Maar helemaal zonder zul je in Ierland geen vakantie krijgen. Meestal zijn het buien en een regenjas is een must. Maar, na regen komt zonneschijn en zo was het bij ons ook. Wij hebben in de 14 dagen dat we daar waren 1 middag en 2 ochtenden regen gehad. Verder alleen maar zonneschijn bij een constante temperatuur van 16-19 graden! Ideaal weer om lekker buiten te zijn zonder weg te fikken in de zon. Heerlijk!

6
Cliffs of Moher

De pubs
Het sociale leven van de Ieren speelt zich voornamelijk binnen af. En een groot deel daarvan in de pubs. Met een lekkere pint (halve liter) Guinness of een Apple Cider, wat live muziek en de gezellige mensen kom je je avonden wel door.

11
Limerick

De rust; zelfs in het hoogseizoen
Wij hebben een groot deel van de Wild Atlantic Way gereden. Een goed aangegeven route van  meer dan 2500km die je van het noorden naar het zuiden (of andersom natuurlijk) langs de kust kunt rijden. Op hele kleine, smalle, bochtige wegen… het heeft menig haren op mijn hoofd gekost want het was af en toe behoorlijk krap! Maar, zelfs in het hoogseizoen is er voor Nederlandse begrippen echt maar weinig verkeer op de weg. Er lopen meer schapen of honden op straat dan dat je andere mensen tegenkomt. Dus het is heerlijk om daar rond te rijden. Ik denk dat ik in 14 dagen maar 10 vrachtwagen tegen ben gekomen, echt een verademing!

9
Steenmannetjes bouwen. Vroeger werd het gebruikt voor navigatie in onherbergzaam gebied. Tegenwoordig heeft het ook iets religieus geloof ik. Ik vind het iets magisch, zo’n veld met allemaal van die torentjes.

De bereikbaarheid
Je bent echt in minder dan 2 uur in Dublin! Vanaf Eindhoven Airport vlieg je in 1,5 uur naar Ierland. Het land is niet heel groot dus eigenlijk zijn alle afstanden te behappen. Zo rijd je bijvoorbeeld met een bus van Dublin (helemaal in het oosten) in 2,5 uur naar Galway (helemaal in het westen). De bussen rijden een directe route en hebben WiFi!
Je kunt ook met je eigen auto naar Ierland. Hiervoor moet je 2x een ferry nemen. Een van NL naar de UK, en daarna naar Ierland. Of die kosten vergelijkbaar zijn met de kosten van een vliegticket en het huren van een auto durf ik niet te zeggen.

10
Cliffs of Moher, i love it!

Flora en fauna
Het milde klimaat met vrij zachte winters en natte zomers zorgt voor een zeer groen land. Er groeien daar planten in de bermen die je ook in Griekenland ziet! Ongelooflijk mooi en kleurrijk. De Fuchsiastruiken zijn echt enorm, zo groot had ik ze nog nooit gezien. Ook deze mooie oranje bloemen waren in overvloed te zien.

1
Het kan ook zeker slecht weer zijn…

Links rijden
Tja, niet iedereen zal er enthousiast van worden. In Ierland rijdt men namelijk links. Dus wanneer je een huurauto neemt, zul je aan de andere kant in moeten stappen. Ik was huiverig in het begin maar binnen een dag ben je gewend aan het links rijden en schakelen. Ik moest thuis zelfs even uitkijken dat ik niet aan de verkeerde kant ging rijden! Echt geen reden om niet naar Ierland op vakantie te gaan!

Ik kan met zekerheid zeggen dat dit zeker niet de laatste keer is dat ik Ierland ga bezoeken. Ik heb nog zoveel niet gezien wat wel op mijn lijstje stond. Hopelijk heb ik iedereen die dit leest een reden gegeven om ook eens dit prachtige land aan te doen.

xxx Lies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s