Photodiary Rees: #3

IMG_0196-2.JPG
Na een zeer vermoeiende maar leuke dag slaap ik als een roos. Zelf als ik om 06:00 wakker wordt heb ik het gevoel genoeg slaap te hebben gehad. Ik heb dus geen moeite om op te staan, wat een wonder, en laad snel de laatste foto’s in voor de tweede update van mijn verblijf hier in Rees.

Natuurlijk vergeet ik het om foto’s te maken van mijn ontbijt en nu ik erover nadenk zo’n beetje alle eten van vandaag. Maar ik at yoghurt met muesli en daarna nog wat roerei met gebakken spek (even een goede bodem leggen).
Na het ontbijt haasten we ons naar school waar de bus alweer op ons staat te wachten. Om 08:00 vertrekken we naar RWE een groot bedrijf in Duitsland dat windturbines en zonnepanelen produceert.

We krijgen een interessante uitleg over de bouw van een windmolenpark door RWE in verschillende Europese landen. Ik merk dat Nederland op het gebied van groene energie toch flink achterloopt op een aantal andere landen. Daarna volgt er een karige lunch (wat zoete witte broodjes, een half broodje met beleg en wat drinken) en uitleg over het produceren van zonnepanelen. Een medewerker laat ons buiten een groot veld met zonnepanelen zien. Vervolgens een derde persoon over het testen van windmolens.

Daarna stappen we met zijn alleen in de bus om een windturbine van dichtbij te bewonden. We mogen er zelfs even in, al klinkt dat interessanter dan het daadwerkelijk was. Je ziet alleen een grote holle ruimte, een hoop kabels en wat meet apparatuur. Helaas mochten we niet helemaal naar boven. We konden slechts in groepjes van 5-6 naar binnen, dus de rest heeft een uur buiten moeten wachten op elkaar in de ijzig koude wind. De leerlingen hadden ondanks de kou de grootste lol met foto’s maken. Ook al stond er een enorme elektriciteitscentrale die de achtergrond letterlijk en figuurlijk bevuilde.

IMG_0197-0.JPG

Toen stapten we weer de bus in om in een half uurtje naar Keulen te rijden. Daar aangekomen weten we onze Duitse collega’s ervan te overtuigen dat we genoeg informatie hebben vergaard voor een dag en dat de leerlingen het meest gebaat zijn bij wat vrije tijd (en wij natuurlijk ook). De toren van de dom wordt natuurlijk wel beklommen. Ik besluit om beneden te blijven omdat ik bang ben teveel last van mijn heup te krijgen als ik helemaal naar boven moet lopen. Bovendien heb ik dat al verschillende keren gedaan. Samen met mijn collega en twee leerlingen lopen we door de dom en gaan vervolgens lekker genieten van onze vrije tijd.

IMG_0198-0.JPG

We ploffen neer bij Starbucks. Ik eet een carrot cake en drink een grote chai tea latte, mijn favoriet! Daarna hebben we nog 2 uur om te shoppen. Vrolijk keuvelend gaan we winkel in winkel uit. Ik koop twee lange vesten en haal een nieuwe oplader voor mijn Iphone. Daarna slenteren we wat door de stad en hebben elkaar vooral veel te vertellen. Om 17:00 verzamelen we en stappen voor de laatste keer in de bus, die meer dan twee uur nodig heeft om terug naar Rees te rijden. Met een muziekje in mijn oor, half en half slapend weet ik de tijd vrij goed door te komen.

IMG_0199.JPG

In het hotel eten we pas om 20:00 uur. Voor mij eigenlijk te laat, ik ben al over de grootste honger heen. Ik eet een kalkoenfilet met polenta en gevulde courgettes. Het smaakt erg lekker en is precies voldoende. Daarna excuseer ik me en kruip lekker onder de wol. Ik schrijf natuurlijk dit artikel nog en ga daarna slapen.

Woensdag hebben we een volle dag, maar gelukkig begint deze voor ons pas om 9:30. Uitslapen dus! Daar ga ik zeker gebruik van maken. De minister van milieu en gezondheid komt naar school om met de leerlingen te discussiëren over duurzame energie. Ze komt speciaal voor de gelegenheid overgevlogen vanuit Berlijn. Best wel gaaf eigenlijk. Ik ben erg benieuwd hoe onze leerlingen het gaan doen! Meer daarover in een volgend bericht!

Ciao ihr Lieben (zoals de Duitsers zeggen),
Xxx Lies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s