5 tips om te (be)sparen

BespaartipsVandaag heb ik een aantal tips waardoor je geld kunt (be)sparen. Naar aanleiding van de lengte van mijn vorig artikel heb ik besloten om de spaar-, en bespaartips in een apart artikel te behandelen.

Ik geef vandaag vanuit mijn eigen ervaringen tips en ben ook op zoek gegaan naar een aantal nuttige links. In mijn vorige post (zie hier) schreef ik over mijn eigen ervaringen met geld. Ik beschreef hoe ik voor mezelf een spaarplan maakte. Nu volgen er een aantal tips om het zelf ook te doen!

Tip 1: Wel of niet pinnen?:
Op sommige websites schrijft men dat je vooral moet pinnen. Dit om vervolgens overzichtelijk bij elkaar te hebben waar je je geld aan hebt uitgegeven. Dit kan ik begrijpen omdat je dan precies kunt zien welke bedrag je waar uitgaf.
Pinnen heeft ook een downside. Het is namelijk erg gemakkelijk om overal je pinpas voor te trekken, maar tegelijkertijd heb je niet door hoeveel geld je wel niet uitgeeft. Dat zie je pas later terug als je je rekening bekijkt.
Als je je uitgaven wilt minderen, pin dan een vast bedrag per week (of maand) en geef niet meer uit dan dat. Pin juist niet! Je zult zien hoe snel je geld uitgeeft aan kleine dingen die bij elkaar opgeteld toch een aanzienlijk bedrag vormen. Zo is meteen zichtbaar wanneer je geld dreigt op te raken. Je zult beter opletten met het geld dat je nog over hebt.

Tip 2: Een doel stellen
Als je het moeilijk vind om te sparen, stel jezelf dan een doel. Misschien wil je wel een nieuwe telefoon of ga je op vakantie. Zorg ervoor dat je maandelijks een bedrag opzij zet zodat je deze grote uitgaven kunt bekostigen. Telkens wanneer je je portemonnee trekt kun je je dan afvragen of die uitgave belangrijker is dan het spaardoel. Als dat niet het geval is kun je dat bedrag al mooi gebruiken voor de pot. Je kunt het zelfs heel tastbaar maken door een ouderwetse spaarpot te gebruiken. Plak de naam van je doel erop en stop er wekelijk iets in. Of schrijf al het geld wat je overhoud aan het einde van de maand over naar je spaarrekening.

Tip 3: Maak een spaarplan
Maak een overzicht in excel waarin je je maandelijkse inkomsten en uitgaven op een rijtje zet. Bereken je maandelijkse vaste kosten (zoals je telefoonrekening of andere abonnementskosten). Geef jezelf daarna een vast bedrag dat je die maand vrij mag besteden. Probeer niet over dat bedrag heen te gaan. Zo kun je over een aantal maanden inzichtelijk maken wat je zou kunnen sparen. Let op; blijf reëel. Het heeft geen zin om een doel te stellen dat je niet na kunt komen. Het geeft een slecht geval als je je gestelde doel niet kunt bereiken. Dat zorgt er ook voor dat je misschien eerder opgeeft dan je van plan was. Het moet wel vol te houden zijn.

Tip 4: Spreek het uit
Zorg ervoor dat je je vrienden of familie op de hoogte stelt van je plannen. Als zij ergens met jou zijn en je wilt iets kopen, kunnen zij je eraan herinneren dat je een doel hebt. Vind je het moeilijk om tegen vrienden te zeggen dat je misschien niet mee wilt naar dat dure pretpark, doe een ander voorstel dat minder geld kost. Samen een film kijken en lekker thuis koken is net zo gezellig en stukken goedkoper.

Tip 5: Gebruik een app:
Er zijn verschillende apps die je kunt gebruiken om je doel te bereiken. Zo heeft tegenwoordig bijna elke bank een internetbankieren-app. Je kunt altijd en overal je saldo controleren. Vaak beschikken deze apps ook over een inzicht-functie. Ze maken automatisch een overzicht van uitgaven in verschillende categorieën. De app onthoud welke rekeningen welke kosten bij zich dragen en berekenen automatisch wat je waaraan uitgaaft. Handig!
Heb je geen bank die het werk voor je doet? Dat kun je natuurlijk ook zelf. De app “Uitgaven – Kostentracker” laat je zelf je inkomsten en uitgaven indelen. Ook op de website van het Nibud vind je een hoop handige tips en manieren om bijvoorbeeld een eigen kasboek bij te houden.

Sparen is leuk:
Als je bovenstaande tips kunt volhouden, zul je zien dat je vrij snel je doel bereikt. In het begin is het misschien moeilijk en zul je bij alles na moeten denken voordat je doet. Soms zul je nee moeten zeggen tegen dingen die je normaal wel zou doen. Maar uiteindelijk ben je blij dat je het hebt gedaan! Misschien merk je zelfs dat het op deze manier stukken gemakkelijker gaat en dat je misschien al een volgend doel hebt.

Nuttige links:
Bespaar onbewust €1000
Een leuk artikel over hoe je een leuk bedrag kunt sparen zonder dat je het echt merkt.

Weeksparen met Jennie from the Blog
Jennie, een van de bloggers die ik regelmatig volg schreef begin 2014 een artikel over weeksparen. Een makkelijke manier om in een jaar tijd een aanzienlijk bedrag bij elkaar te sparen.

Dit waren mijn tips om het sparen een stukje te vergemakkelijken. Hopelijk heb je er iets aan. Onthoud; doorzettingsvermogen vereist! Ik ben geen expert op dit gebied en beschrijf de situatie vanuit mijn eigen ervaringen.

xxx
Lies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s