Luisterboeken: Jay of ney??

audiobooksIk vind het heerlijk om ’s avonds voor het slapen gaan nog een paar bladzijden te lezen. Veel verder dan een paar bladzijden kom ik niet, want dan vallen mijn luiken dicht. Lezen voor het slapen gaan maakt mijn hoofd leeg. Doe ik het niet, dan kan ik de hele nacht malen over van alles en nog wat.

Maar echt veel lezen doe ik dus niet. Ik heb er de tijd niet voor en om eerlijk te zijn maak ik er de tijd ook niet voor. Ik kijk liever tv ’s avonds op de bank dan dat ik een boek lees. Dat komt omdat ik niet zo goed tegen stilte kan. Als we allebei een boek lezen op de bank dan tikt die klok zo irritant en wordt ik helemaal rusteloos van de stilte die verder om ons heen hangt.

Maar toch zijn er genoeg boeken die ik wel zou willen lezen. Hoe kan ik dat probleem nu oplossen? Nou, eigenlijk heel simpel. Door het luisteren naar audioboeken!!!

Ik heb een hele tijd geleden de audioboeken van Harry Potter geluisterd nadat ik ze allemaal al een keer gelezen had natuurlijk. Stephen Frye heeft de meeste prachtige stem en lees de boeken meesterlijk voor. Hij doet allemaal verschillende stemmetjes en je wordt echt het verhaal ingezogen.

Schermafbeelding 2014-06-01 om 20.11.09

2 weken geleden bedacht ik me dat ik best wel weer eens een audioboek kon beluisteren en downloadde ik ‘Daglicht’ van Marion Pauw. Voorgelezen door Barbara Tiggeler en Marcel Snyders. In het begin moest ik erg wennen aan het voorlezen, het duurt altijd even voordat je daaraan gewend bent. Maar al snel vond ik de stemmen erg prettig lezen. Zeker omdat de vertellers ook verschillende stemintonaties gaven bij de karakters. Elke ochtend in de auto kon ik zo een half uurtje luisteren en op de terugweg nog eens een uur. Binnen een dikke week had ik het boek ‘uitgeluisterd’. (Over de inhoud van dit boek lees je binnenkort meer.)

Wat heerlijk! Hoe lang was het geleden sinds ik in een week tijd een boek had gelezen? Nou ik kan het je niet vertellen. Meteen daarna downloadde ik ‘Inferno’ van Dan Brown waar ik nu naar luister.

Voordelen:
– Je kunt een boek ‘lezen’ terwijl je ook andere dingen doet, zoals autorijden.
– Je leest een boek sneller dan je ‘normaal’ zou doen. Zo kan ik dus meer boeken verslinden dan ik tot nu toe deed.
– Geen volle boekenkast meer. Geen zware boeken in je tas als je ergens naartoe gaat. Je telefoon heb je toch al bij je.
– Erg ontspannend en geen lamme armen van het, soms zware, boek.
– Gemakkelijk te downloaden via torent websites. Ook zonder te betalen.

Nadelen:
– Je moet wel goed bij de les blijven. Soms dwalen je gedachten af en kom je erachter dat je een heel stuk van het verhaal hebt gemist. Even terugspoelen dus!
– Luisterboeken kunnen nog vrij prijzig zijn, terwijl je daarvoor niets ‘vast kun houden’.
– Geen volle boekenkast meer. Want ook al noemde ik het net bij de voordelen al, een mooi gevulde boekenkast heeft toch ook iets.
– Niet alle voorlezers zijn even fijn om naar te luisteren. Gelukkig kun je vaak een stukje ‘proefluisteren’ voordat je het luisterboek koopt.

Ik ben helemaal voor audioboeken. Ik vind het heerlijk ontspannend om op de weg naar mijn werk een verhaal te beluisteren en op die manier kan ik meer boeken ‘lezen’ dan ik normaal zou doen. Heb jij wel eens een luisterboek geluisterd? Wat waren jouw ervaringen?

xxx Lies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s