Getting organized: Bullet journaling

Vandaag wil ik het hebben over plannen. Over het algemeen lukt plannen me aardig goed. Ik houd een digitale agenda bij in mijn telefoon en die deel ik met mijn vriend. Zo zijn we altijd op de hoogte van elkaars afspraken en voorkomen we nare ‘dubbele’ notities. Dat werkt prima.

Maar naast het bijhouden van een agenda heb ik nog een hoop dingen die ik moet doen. Geen afspraken maar klusjes. Gewone dagelijkse dingen, zoals het glas wegbrengen, mijn jaaropgave uitdraaien of een afspraak maken. In principe lukte het me vrij aardig om al deze dingen te onthouden. Maar de laatste tijd merkte ik dat ik steeds meer dingen vergat. Vooral op school. Ik heb 200 leerlingen en die vragen veel van je. Vooral je mentorleerlingen. Je moet veel dingen regelen, onthouden, navragen, mailen. Vaak willen ze dingen van je weten waar je op dat moment geen antwoord op kunt geven. Als dat gebeurt terwijl er nog 29 andere leerlingen je klaslokaal afbreken moet je het natuurlijk wel onthouden hebben. En daar ging het vaak mis.

Ik wilde graag een manier vinden waarop je gemakkelijk een to-do lijstje kunt maken. Op internet had ik wel eens gelezen van Bullet Journaling. Een handige, gemakkelijke en overzichtelijke manier om bij te houden wat je allemaal moet doen. Ik probeerde het uit en ben er nu al van overtuigd dat het werkt. Ik kan elke dag een lijstje afstrepen, dingen vooruit schuiven waar ik niet aan toe ben gekomen en ideeën voor mijn blog kan ik er ook in kwijt.

Dit filmpje laat zien hoe het werkt:

Ik kocht een notitieboek van Moleskin met geruit papier zodat ik gemakkelijk de checkboxes kan tekenen. Natuurlijk kan dit ook digitaal (want dat zul je je misschien wel afvragen). Ik vind het fijn om dingen op te schrijven. Het formaat van het notitieboekje is A5. Dat neem je gemakkelijk overal mee naartoe. Naar mijn repetities, in de les, thuis op de bank, tijdens besprekingen. Ik vind het zelfs fijner werken dan een digitaal systeem. Maar dat is misschien persoonlijk. Dan zit je ook niet de hele tijd met je telefoon of Ipad voor je neus. Soms vind ik dat de communicatie toch een beetje hinderen.

Wat ik fijn vind aan dit systeem is dat je overzichtelijk bij elkaar hebt wat je nog moet doen. Maar tegelijkertijd kun je aantekeningen kwijt en ideeën opschrijven. Als je snel iets wil schetsen, zoals een grafiekje of een tekening, heb je dat zo gedaan. Op een device gaat dat een stuk lastiger.
IMG_2389Ik gebruik met boekje inmiddels met veel plezier. Een collega zat in een vergadering naast me en zag mijn notities. Ze zei: “Zo, jij bent echt georganiseerd!”. YES! Dat was precies mijn bedoeling.

Gebruik jij ook een dergelijk systeem? Hangt jouw agenda aan elkaar van losse post-it’s? Of gebruik je helemaal geen papier meer en doe je alles digitaal? Ik ben erg benieuwd. Tips zijn altijd welkom!

xxx
Lies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s