Happy Valentine

valentijnVandaag is het valentijnsdag! Maar hoe is deze dag eigenlijk ontstaan? En wat betekent het tegenwoordig nog? We beginnen met een stukje geschiedenis en eindigen met het heden. Lekker chronologisch zoals dat zo mooi heet. Daarna geef ik ook mijn eigen mening over dit hele fenomeen.

Ik heb gelezen dat het feest door de Romeinen ook al werd gevierd, maar dan net anders. Op 15 februari vierden de Romeinen Lupercalia, een vruchtbaarheidsfeest. Dit feest werd gevierd te ere van Juno (beschermgodin van de vrouw en het huwelijk). De Romeinen vierden dit voor hen erg belangrijke feest door alle namen van ongehuwde vrouwen in een kom te gooien. De ongehuwde mannen mochten dan om de beurt een naam trekken en zo werden er koppels gevormd.
Bij de opkomst van het Christendom werd ‘heidense’ dit feest verboden. In plaats daarvan heeft Paus Gelasius op 14 februari Valentijnsdag ingevoerd. Genaamd naar de priester St. Valentijn. Hij zou koppels stiekem soldaten huwen die volgens de wet niet mochten trouwen. Men geloofde toen dat vrijgezellen eerder bereid waren te sterven op het slagveld. Toen keizer Claudius II dit ontdekte liet hij Valentijn op 14 Februari executeren. Zo werd Valentijn “Een martelaar voor de liefde”.

Valentijn was eigenlijk het feest van de anonieme liefde. Men stuurde een anonieme gepassioneerde liefdesbrief naar zijn/haar geheime liefde. Rond 1840 breidde dit Europese fenomeen zich uit naar de Verenigde Staten waar het al snel uitgroeide tot een van de grootste feestdagen van het jaar. Sindsdien is de commercie rond deze dag sterk toegenomen. In de twintigste eeuw werd er een grote reclamecampagne opgezet door bloemenverkopers, chocoladefabrikanten en juweliers. Zo werd niet alleen het schrijven van een kaartje populair, maar ook de producten die de bedrijven verkochten. De nadruk voor deze feestdag verschoof van anoniem naar algemeen. Zo konden er meer mensen deelnemen en bereikt worden.

Persoonlijk vind ik het een heel goed idee dat je af en toe stilstaat bij je liefde voor elkaar. Maar mijn mening is dat dat op elke dag van het jaar kan. tegenwoordig voelen mensen zich bijna ‘verplicht’ om mee te gaan in de hele media/reclamehype van valentijnsdag. Ik doe daar, vanwege dat feit, niet graag aan mee. Mijn vriend al helemaal niet.
valentijn fokkesukke

Ik ontken niet dat ik het niet super leuk zou vinden als mijn vriend thuis zou komen met een grote bos bloemen. Maar dat hij daaraan alleen maar zou denken omdat ‘iedereen dat doet’ vind ik onzin. Het zou veel meer betekenen als hij op een willekeurig ander moment een bosje bloemen voor zijn liefje mee zou nemen. Want dan komt de gedachten ten minste vanuit zichzelf.
I won’t get my hopes up. Als ik een romantische vriend had willen hebben had ik echt iemand anders moeten kiezen, want ik kan me niet herinneren dat hij ooit ‘zomaar’ bloemen voor me mee heeft gebracht. Behalve die ene keer dat hij met een roos thuis kwam. Ik was over the moon, zo romantisch! Maar toen ik boodschappen ging doen kwam ik erachter dat de SP op het station rozen uitdeelde. Toevallig precies dezelfde als die die ik had gekregen, maar dan zonder het rode kaartje 😉

Wat doe jij met Valentijn? Ga je lekker uit eten en vier je het uitgebreid. Of vind je het net als ik een uit de hand gelopen commercieel drama? Ik ben benieuwd naar jouw mening. Laat een berichtje achter in de comments!

Fijne dag!
xxx Lies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s