Keukenprinses: #9 Couscous salade

Ik ben altijd aan het bedenken hoe ik tijdens de lunch lekker en gezond kan eten. Ik heb een hekel aan het smeren van boterhammen (en dat eten leraren nou eenmaal; een ‘gewone’ boterham met kaas). Ze worden slap of droog en smaken na een paar uur in de broodtrommel nergens meer naar. Ik kan me nog herinneren dat ik een aantal jaar geleden in de personeelskamer zat en een lunch gehaald had bij de Jumbo (ligt 50m van onze school af). Sommige collega’s keken me aan en maakten opmerkingen zoals; “Zo zo, wat een luxe.” Alsof het zo vreemd is dat je niet netjes elke ochtend je boterhammen staat te smeren. Niets mis mee overigens, maar gewoon niet mijn ding. Ik heb ondertussen een lijstje met eenvoudig te maken en goed te bewaren salades die ik mee kan nemen naar mijn werk. Daar hebben we gelukkig een koelkast waarin mijn gezonde hap fris blijft tot ik hem mag verorberen.

Benodigdheden:

– 250 gr couscous
– 250 ml water
– Olijfolie (extra virgin)
– Zout

– grote mengkom

– 2 tomaten
– 1 halve komkommer
– peterselie (liefst vers, maar gedroogd mag ook)
– 1 rode ui (witte ui mag ook, wat je zelf lekkerder vindt)
– feta (in blokjes)
– blikje tomatenpuree
– 2 teentjes knoflook (optioneel)
– peper/zout

Bereidingswijze:

Het koken van de couscous: Breng het water met een flinke scheut olijfolie en zout aan de kook. Zodra het water kookt draai je het vuur uit en voeg je de couscous toe. Even roeren zodat alle couscous vochtig is, deksel op de pan doen en 3 minuten wegzetten. Na 3 minuten even omroeren zodat er lucht bij kan, en weer met de deksel op de pan wegzetten.

Snijd de tomaten en komkommer in stukjes (grootte naar wens). Snipper de uit en pers de knoflook fijn. Hak de peterselie zo fijn als je kunt (grove stukjes eten niet fijn). Vermeng de (nu gare) couscous met de tomenpuree in de mengkom. Als de couscous mooi egaal rood is gekleurd voeg je de rest van de ingrediënten toe. Even goed mengen en op smaak brengen met peper en zout.
De salade kan meteen gegeten worden, dan is de couscous lauwwarm en dat smaakt ook erg lekker. Zet hem een nachtje in de koelkast en je hebt een heerlijke salade om mee te nemen naar je werk.

Variatie:

– voeg gestoomde stukjes kipfilet toe.
– voeg geroosterde pijnboompitjes toe.
– je kunt de tomatenpuree ook weglaten en in plaats daarvan een dressing maken van ketjap en citroensap.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s