Keukenprinses #8: lasagne van courgette

We zijn de afgelopen tijd flink aan het experimenteren met allerlei gerechten. We hebben 3 etentjes waarbij we een gerecht maken. Twee daarvan zijn met kerst en natuurlijk mag het oudjaarsdiner met vrienden niet ontbreken. Er is niets gezelligers dan samenzijn en lekker eten. 

Afgelopen week maakten we een voorgerecht met courgette en dit beviel ons echt heel goed! De kleuren zijn mooi gecombineerd, het valt helemaal niet zwaar, is vol van smaak en relatief gezond. De frisse smaak van de rauwe courgette gecombineerd met de zoete smaak van de tomaten is erg lekker. De risotto heeft een zachte textuur die en smaakt samen met de pesto erg goed. 
Vooral het zelf maken van de ‘zongedroogde tomaten vond ik erg geslaagd. Ik at het in no-time op en lustte graag meer.

Ik wil het recept vandaag graag met jullie delen.

Lasagne van courgette
Benodigdheden: (voor 4-6 personen)

– 1 courgette
– 150 gr ricotta
– 8 tomaten
– 80 gr pijnboompitten
– 2 tenen knoflook
– 1 el suiker
– laurierblad
– 1 bosje basilicum
– zout
– 150 ml olijfolie

Bereidingswijze:

Gedroogde tomaten:
Verwarm de oven voor op 120 ºC en breng een pan water aan de kook. 
Verwijder de kroontjes uit de tomaten en snij met een mesje een kruisje aan de bovenkant. Kook de tomaten circa 10 seconden in ruim water en spoel ze met koud water af. Pel de velletjes eraf verwijder de zaadlijsten en leg ze op de een bakplaat. 
Pel en hak de knoflook. Bestrooi de tomaten met zout, peper, suiker, knoflook en stukjes laurier. Besprenkel ze met een scheutje olijfolie. Laat de tomaten in de oven in circa 1 uur drogen. 
Voor de pesto:
Hak de basilicumblaadjes met de pijnboompitten in de keukenmachine (houd een paar basilicumtakjes achter voor garnering). Voeg al draaiende 150 ml olijfolie toe en breng op smaak met zout en peper. 
Opmaak:
Snijd de courgette in de lengte in dunne plakjes (tip: gebruik hiervoor een kaasschaaf). Leg nu een plakje op een bord en beleg deze met de tomaat, ricotta en pesto. Dek daarna af met een tweede plak courgette. Garneer met wat peper/zout en eventueel ingedikte balsamico-azijn. 

Tip:
– Je kunt ook proberen een torentje te ‘bouwen’ door nog een laag daarbovenop te maken. 
– Wanneer je geen tijd hebt om de gedroogde tomaten en pesto zelf te maken, koop deze dan vers bij de supermarkt. Op die manier kun je het gerecht evengoed maken in minder tijd (let wel; pesto uit een potje, net als zongedroogde tomaten op olie vind ik zelf minder smaak hebben).
Een niet al te ingewikkeld maar erg lekker voorgerecht. Mijn ouders en mijn broer waren proefpersonen en ook zij waren erg enthousiast.

Enjoy!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s