Echte vriendschap

Hoeveel vrienden heb jij? En hoeveel van die vrienden zijn je èchte vrienden? 
Soms denk ik wel eens dat mijn wereldje redelijk klein is. Natuurlijk heb ik mijn collega’s waarmee ik werk en dat zijn er behoorlijk veel op een VO, maar dat zijn natuurlijk geen echte vrienden van me. Ik heb wel een vriendengroep waarmee ik regelmatig dingen onderneem, maar ik kan niet zeggen dat dat per sé allemaal echte vrienden zijn. Maar aan de andere kant, hoeveel vrienden wil je hebben? Als ik Facebook moet geloven heb ik 315 vrienden, maar dat zegt helemaal niets.
Wie ik wel tot mijn goede vrienden wil rekenen zijn de mensen waarmee ik muziek maak. Muziek is emotie en die gaat soms behoorlijk diep, dat schept een band. 
En natuurlijk mijn lieve vriendin die ik al ken sinds ik 5 jaar oud ben of zo (ik hoef haar naam niet te noemen, want als ze dit leest weet ze wel wie ik bedoel). Alhoewel ik het erg jammer vind dat we elkaar de laatste tijd zo weinig zien.
Met haar kon ik vroeger alles delen, we wisten alles van elkaar. Nu zoveel jaren laten zijn onze levens toch wat verder uit elkaar gegroeid en is het niet meer hetzelfde als toen. Als we samen zijn is het altijd leuk, maar ergens voel ik een afstand. Het is niet meer alsof we voor elk (onbelangrijk) ding aan de telefoon hangen, alles van elkaar weten en de deur bij elkaar plat lopen. Ook al wonen we maar 5 km van elkaar. Dat mis ik eigenlijk wel. Een vriendin waarmee je echte meidendingen kunt doen. Lekker make-upjes testen, welnessje doen, nageltjes zetten, weekendje ergens shoppen, maar ook je zorgen/problemen mee kunt bespreken zonder meteen gevloerd te worden door een mening. Maar ze is er altijd voor me wanneer ik haar nodig heb. Gisteren was de uitvaart van mijn opa, en daar moest ik ook nog zingen. Ik werd wakker met een knoop in mijn maag. Het zingen ging gelukkig goed, na een emotionele start. Maar wie zat er in de zaal? Mijn beste vriendin, ik vond het zo fijn om te zien dat ze er was. Ook al is onze vriendschap niet meer zoals vroeger, hij is er nog altijd! Thnx meis, dat je er was.
Met mijn vriend kan ik natuurlijk alles delen, maar die vind niet alles wat ik te melden heb interessant. Zeker niet als het om meiden dingen gaat, en dat hoeft ook niet. Sies, i love you
Als je over vriendschap gaat nadenken komt er van alles bovendrijven. Al die vriendschappen die ooit zo hecht leken, waarvan je gedacht had dat die nooit over zouden gaan. Zo had ik op de middelbare school een vriendin waarmee het zo goed klikte. Maar toen we gingen studeren en onze wegen zich scheidden bleek het toch niet stand te houden. Ik heb jaren daarna nog op haar bruiloft gezongen, maar toen hadden we al lang geen contact meer gehad, dus ook na de bruiloft niet meer. Maar in 5havo had ik nooit gedacht dat we ooit uit elkaar zouden groeien.
Een andere vriendin van me heb ik sinds mijn verhuizing 2,5 jaar geleden eigenlijk niet meer gezien. Daarvoor was ons contact ook al minder dan voorheen. We hadden het druk met onze eigen bezigheden en moesten altijd echt een dag plannen om bij te kletsen. Gek eigenlijk, maar ik weet niet precies waarom we geen contact meer hebben. Het is gewoon gebeurd. En nu, 2,5 jaar later, terwijl ik vaak denk dat ik haar eens moet bellen voelt het alsof dat nu niet meer kan. Want ja, waarom heeft zij dan nooit gebeld? Moet het contact altijd vanuit mij komen? Maar misschien zit dat allemaal in mijn hoofd. Misschien denkt zij ook wel hetzelfde. Misschien denkt zij wel nooit meer aan mij, kan ook nog… that’s life zullen we maar zeggen. 
Nieuwe vriendschappen maak je op latere leeftijd eigenlijk niet meer zo snel. Althans, ik niet. Ik ontmoet heel veel mensen, zeker in de muziek. Maar dat zijn allemaal oppervlakkige contacten, daaruit vloeit niet zomaar een goede vriendschap voort. Het is ook niet alsof ik elke week in de kroeg hang en ontmoet je ook niet snel iemand waarmee je dan ineens heel goede vrienden wordt. Tenzij je op zoek bent naar een flirt, maar aangezien ik al een relatie heb is dat voor mij niet aan de orde. 
Waar ontmoet je dan nieuwe mensen? Op internet kwam ik dit filmpje tegen. Ik vond het een mooi concept. Hoeveel weet je nou van mensen naast wie je op de bus staat te wachten. Of naast wie je in de trein zit. Soms hebben mensen echt mooie dingen meegemaakt, of onbewust dezelfde interesses als jij. Soms heb je een beeld van iemand en blijkt dat achteraf helemaal niet te kloppen. Dit filmpje laat goed zien hoe je met een volstrekte vreemdeling (waartegen je anders nooit iets zou zeggen) een indrukwekkend gesprek kunt hebben. 

Wie reken jij tot je goede vrienden en waarom?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s