Keukenprinses #7: Winterse stoofschotel met lamsvlees

Tijd voor winterse kost! Als ik daaraan denk is het eerste wat in me opkomt stoofschotel! Een heerlijk gerecht uit de oven met aardappelpuree en vlees. Welke groenten passen er bij deze tijd van het jaar? Knolselderij, winterpeen, pastinaak, koolraap, schorseneren, pompoen. Vergeten groenten zoals ze ook wel genoemd worden (behalve de winterpeen misschien).

Vandaag heb ik een Lamsschotel voor jullie. Een overheerlijk gerecht met zeer veel smaak. Echt, normaal houd ik niet van lamsvlees omdat ik de smaak te overheersend vind, maar in dit gerecht is het zo lekker! Je kunt me er midden in de nacht voor wakker maken. Dat zegt behoorlijk wat, omdat ik normaal echt niet van aardappelen-vlees-groeten ben. Doe mij maar de Mediteraanse keuken.

Mijn vriend maakt deze schotel al een paar jaar. Ik heb hem gevraagd alle ingrediënten af te wegen en op te schrijven. Hij houdt zich nooit aan recepten en doet alles op gevoel (dus dit was een hele opdracht). Hopelijk vinden jullie het lekker!
Helaas is het me niet gelukt om een mooie foto te maken van het gerecht dus jullie moeten je verbeelding gebruiken.

Stoofschotel van lam met knolpuree

Benodigdheden: Voor 8-10 personen

– 2 grote ovenschotels
– Pureestamper

– 600 gr lamsvlees
– rode wijn
– 2 grote uien (versnipperd)
– 500 gr wortelen (in stukjes)
– 5 tenen knoflook (geperst)
– 350 gr champignons (in partjes)
– blik tomatenblokjes
– 300 gr spekreepjes
– 6 tomaten (in dikke plakken)
– 2 takjes verse rozemarijn (fijngehakt)
– 3 laurierblaadjes
– peper/zout

– 1 kilo aardappelen
– 1 knolselderij
– 250 gr geraspte kaas
– bouillonpoeder
– melk

Bereidingswijze:

Snijd de lamsbout in stukken en bak op hoog vuur bruin. Het bot wordt meegebakken (wordt pas later verwijderd). Breng op smaak met peper en zout. Bak de ui en de knoflook op gemiddelde temperatuur aan (zorg ervoor dat de knoflook niet aanbrandt, want dan smaakt hij bitter!). Voeg de champignons toe en bak 3-5 minuten. Voeg de wortel toe en blus het geheel af met 150 ml rode wijn. Voeg de laurierblaadjes toe en de fijngehakte rozemarijn. Laat het mengsel 3 tot 5 uur stoven op laag vuur. Voeg af en toe wijn en/of water toe, het mag niet teveel indikken.

Na 3-5 uur stoven:
Bak de spekreepjes en zet ze apart (gebruik keukenpapier om het overtollig vet te verwijderen als je dat fijn vindt).
Schil de aardappelen en de knol, snijd ze in gelijke stukken en kook deze in 10 minuten gaar. Na het afgieten pureer je de knol en aardappelen, voeg een scheutje melk toe. Breng op smaak met bouillonpoeder. Voeg dan 150 gr geraspte kaas toe en meng het geheel goed door elkaar.

Voeg de spekreepjes toe aan de stoofschotel. Verwijder al het bot en de laurierbladeren uit het mengsel en verdeel gelijkmatig over de twee ovenschalen. Snijd de tomaten in grove plakken en leg deze dakpansgewijs over het mengsel. Dek af met de knolpuree. Verdeel 100 gr kaas gelijkmatig over de schotels. Bak in 30-45 minuten af in de oven op 200 Graden (180 G hete lucht). Als de kaas na deze tijd nog niet mooi bruin is, gebruik kort de grilstand.

Tip:
– Je kunt de schotels in de koelkast bewaren en pas later afbakken in de oven. Handig voor een sinterklaas-, of kerstdiner.
– Mocht je geen lamsvlees willen eten kan dit gerecht ook prima met rundvlees (maar ik vind hem dan persoonlijk iets minder smaak hebben).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s