Keukenprinses #5: Eendenborst salade

Afgelopen weekend hadden we op zaterdag lekker de tijd om te kokkerellen. We wilden graag een recept uitproberen dat we als voorgerecht zouden kunnen gebruiken voor het diner op oudejaarsavond.
Na enig speurwerk in o.a. in de Boodschappen (van de Plus) de Hallo (Jumbo) en de website van Masterchef waren we er nog altijd niet uit. Masterchef heeft toch behoorlijk gecompliceerde gerechten en het moet wel leuk blijven. Toen bedacht ik me dat 24Kitchen ook een leuke website heeft. Daar vonden we het volgende recept en probeerden het dezelfde dag nog uit!

Ik vond het erg lekker! De peer zorgt voor een zachte zoette smaak, terwijl de sinaasappel en de granaatappelpitjes juist zorgen voor een zuurtje. De volle smaak van de eend in combinatie met de paddenstoelen is ook erg lekker. Een gebalanceerd gerecht.
Ik moet wel toegeven dat ik dit liever als voorgerecht zou eten (wij aten het als maaltijdsalade). Ik had bij de laatste paar happen wel genoeg gehad, maar dat ligt denk ik aan het feit dat ik niet graag veel sla eet. 

Al met al een echt aanrader.
Onderstaand recept is voor 4 personen en komt van 24Kitchen.

Salade van gebraden eend met gekaramelliseerde peer:

Benodigdheden:
– 2 tamme eendenborsten
– 4 handperen
– 2 el boter
– 150 gr paddenstoelenmix
– 150 gr gepelde walnoten
– 2 granaatappels
– 300 gr mesclun sla
– 1 sinaasappel
Dressing:
– 1 sinaasappel
– 25 gr verse gember
– 1 tl dijon mosterd
– 3 el walnotenolie
– 1 el wittewijnazijn

bereidingswijze: 


Salade

Snijd de vetkant van de eendenborst kruislings circa een halve centimeter in. Bestrooi de eend met een beetje versgemalen peper. Leg de eend op de vetkant, in een koude koekenpan en bak langzaam (op een zacht-middelgroot vuur) in circa 10 minuten krokant. Het vlees moet licht rosé zijn. Bak eventueel nog even kort op de vleeskant.
Schil de peren en snijd de peren in lange repen. Laat de helft van de boter smelten in een koekenpan en bak de peren in circa 3 minuten goudbruin. Voeg de honing toe en karamelliseer de peren. Verhit een scheut olijfolie en de rest van de boter in een koekenpan en bak de paddenstoelenmix circa 4 minuten. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper en laat uitlekken op keukenpapier. Rooster de walnoten in een droge koekenpan in circa 5 minuten goudbruin of 10 minuten in de oven op 180 ºC. Halveer de granaatappels en klop de pitjes los met de hand of een houten pollepel. Meng ze door de sla en sprenkel er olijfolie over. Snijd de schil van de sinaasappel en snijd de partjes eruit. 
Dressing
Rasp en pers de sinaasappel. Schil en rasp de gember. Roer de ingrediënten van de dressing door elkaar en breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.
Serveer
Snijd de eend in dunne plakjes. Leg de sla in het midden van het bord en verdeel er gebraden eendenborst over. Garneer met de paddenstoelen, peer, walnoten en partjes sinaasappel. Lepel vlak voor het serveren de dressing erover.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s