Gadgetfreak: Sonos audiostreamer

Lekker muziek luisteren, wie houdt er nou niet van? Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende manieren om dat te doen. Muziek streamen met Spotify (doe ik sinds kort ook en ik vind het geweldig!), muziek streamen vanaf een NAS (een server waarop al je muziek en film e.d. staan waar jij alles vanaf kunt halen), gewoon CD’s draaien of misschien zelfs nog lekker ouderwets en nostalgisch een LP opleggen.

Ik heb thuis geen stereo-installatie. We gebruiken ons Bose 3-2-1 systeem (home cinema) om de radio af te spelen via Ziggo. Maar ik kan dus geen CD draaien (al heb ik die ook niet meer echt veel). In de eerste instantie dacht ik dat ik dat niet zozeer zou missen. Maar ik merk dat ik de hele dag te TV aan heb staan als ‘achtergrond’ muziek. Ik kan niet zo goed tegen stilte. Maar de shit die tegenwoordig op TV komt boeit me niet echt, en ik wil niet altijd naar de radio hoeven luisteren. Ik wil mijn eigen muziek kunnen spelen.

Op mijn telefoon en Ipad heb ik daarvoor Itunes Match gebruikt. Alle muziek die je in Itunes hebt staan wordt met dit programma in de Icloud gezet zodat jij de muziek (mits je een WiFi verbinding hebt) dan kunt streamen. Dit kost 25 euro per jaar. Ik vond het een handig idee, maar je moet dus wel zelf CD’s rippen/downloaden en ze handmatig in Itunes zetten.

Nu ik Spotify gebruik heb ik meteen mijn Itunes Match abonnement opgezegd. dit werkt veel beter! En bovendien, je hebt alle muziek die je wilt horen meteen bij de hand. Maar enkel alleen op je Ipad en Iphone. Dus leuk als je een koptelefoon hebt. Nog altijd geen oplossing voor mijn muziekprobleem dus.

Eigenlijk kwam ik niet zelf met het idee om over deze ‘gadget’ (als je dat zo mag noemen) te schrijven. Mijn vader heeft de laatste tijd zijn Hifi-installatie compleet vernieuwd. Één van de technische snufjes die hij daarvoor gebruikt is het Sonos-systeem (en ook een NAS én ook nog een normaal stereosysteem met Nime versterker en Dynaudio luidsprekers (voor de kenners)). Maar het Sonos systeem werkt echt! Gemakkelijk te installeren, en super geluid.

Hoe het werkt:

Sonos is een audiostreamer. Je hebt een klein kastje de ‘bridge’ (€49) dat je aansluit op je router, zodat hij verbinding kan maken met internet (nodig voor de app waarmee je hem bedient). Hij maakt vervolgens draadloos verbinding met de bijbehorende luidsprekers. Die luidsprekers zijn er in 4 varianten.

Bridge + Play 3

– Play 1: een kleine luidspreker. (€199)
– Play 3: een middelgrote luidspreker (€299), kantelbaar zodat je hem ook in de lengte rechtop kunt zetten
– Play 5: een grote luidspreker. (€399)
– Playbar: een lange luidspreker die je onder je TV kunt hangen en dienst doet als een cinema set. (€699)
– SUB: subwoofer (€699)

De luidsprekers hebben dus enkel een snoer voor de stroom. Dat wil zeggen dat je ze overal (waar een stopcontact in de buurt is) neer kunt zetten! Bijvoorbeeld in de keuken wanneer je een hele tijd aan het koken bent. Of misschien op de badkamer als je lekker in bad ligt. Of in de garage als je daar aan het werk bent. verzin het maar, want het kan allemaal! De luidspreker maakt draadloos contact met de bridge en via een app op je telefoon, tablet of computer bedien je hem.

De app kan muziek streamen van alle bekende streamprogramma’s zoals Spotify, Deezer, Itunes of Duke. Maar ook je muziek die op je computer staat kan hij afspelen (logisch lijkt me). Ook bevat de app honderden gratis radiozenders om te beluisteren.  

Het mooie van dit systeem is dat je tot 37 luidsprekers kunt aansluiten op één bridge. Via de app kun je al deze luidsprekers afzonderlijk van elkaar bedienen (en instellen qua geluid). Hoe meer luidsprekers er aangesloten zijn, hoe sterker het draadloos netwerk, want ze versterken elkaars signaal.
Je kunt er een gehele stereo-installatie mee bouwen als je zou willen, maar met één enkele luidspreker kom je ook al een heel eind.

Het geluid wat er uit deze relatief kleine speakers komt is werkelijk prachtig. Je verwacht misschien dat er geen goede bas in een luidspreker kan zitten en dat je daarvoor een extra subwoofer nodig hebt, maar niets in minder waar. Mijn ouders hebben één enkele Play 3 in de keuken staan en die geeft supergeluid! Een mooie diepe bas en heldere tonen. Nou ben ik geen professional op dit gebied, maar ik was erg onder de indruk. Veel beter dan andere luidsprekers die ik had gehoord (bijvoorbeeld zo’n Bose geval waarin je je Iphone kunt zetten).

Binnenkort zul je van dit merk op TV reclames gaan zien, want ondanks het lange bestaan van dit systeem is het nog niet echt bekend in Nederland. Daarbij komt een mooie aanbieding want als je een luidspreker koopt krijg je de bridge (waar je niet zonder kunt) te waarde van €49,- gratis erbij. Dus vanaf €199 euro heb je een draadloos muzieksysteem met fenomenaal geluid overal in huis! En als je tevreden bent breid je je collectie gewoon uit met een extra luidspreker!

Bij mij gaat hij op mijn verlanglijstje!!!
Wat vind jij van dit systeem?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s